Haal alles uit je open haard: 4 tips
openhaard.jpg

Kiezen om de open haard te gebruiken in plaats van de verwarming aan te zetten, is een eenvoudige manier om energie te besparen. Maar hoe haal je het meeste uit je open haard? Wij geven je vijf tips.

1. Hout voorbereiden

Vooraleer je de open haard - en dus ook je hout - aansteekt, is het belangrijk om na te gaan in welke staat je hout is. Het is belangrijk dat het hout goed droog is, omdat je anders met rookoverlast komt te zitten. 

Wanneer je hout droogt, is het belangrijk om de blokjes hout met de snijkant naar beneden te leggen. Zorg er ook voor dat je het hout van de grond legt en dat er lucht tussen de verschillende blokken kan circuleren. Hard hout moet minimum 12 maanden drogen, terwijl zacht hout slechts 6 maanden nodig heeft.

2. Vuur aansteken

Het vuur in je open haard aansteken, mag dan wel simpel lijken, toch zijn er bepaalde dingen waarop je moet letten. Via deze drie stappen wordt een vuur aansteken kinderspel:

  • Maak eerst een klein vuurtje van aanmaakhout en enkele kleine blokjes hout. Zorg ervoor dat je vuurtje voldoende lucht krijgt zodat het maximaal kan branden.
  • Laat het eerste kleine vuurtje goed doorbranden om de schoorsteen of het rookkanaal goed voor te verwarmen vooraleer je meer hout toevoegt.
  • Voeg tenslotte meer blokken hout toe en zorg voor voldoende ruimte tussen het hout zodat de lucht zijn werk kan doen. Voeg geleidelijk aan blokken hout toe in plaats van in één keer.
  • Kuis na het branden je open haard op door de assen weg te halen. Zo zorg je ervoor dat je volgende vuur weer optimaal kan branden.

3. Warmte verspreiden

De warmte van je vuur blijft soms hangen rond de open haard en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om de warmte door de hele kamer te verspreiden zijn er enkele trucjes.

  • Zorg ervoor dat er niet te veel rommel rond de open haard staat. Denk bijvoorbeeld maar aan een mand met hout, een rekje om assen tegen te houden, enzoverder. Hoe meer spullen er rond je open haard staan, hoe minder luchtcirculatie op die plek en net die circulatie is nodig om de warmte te verspreiden door de hele kamer.
  • Indien opruimen niet volstaat, kan je in de kamer een ventilator zetten op de laagste stand. Zo creëer je de nodige luchtcirculatie in de kamer.

4. Onderhoud

Je open haard onderhouden na gebruik is cruciaal om hem de volgende koude winteravond weer optimaal te kunnen gebruiken. Laat ten eerste jaarlijks je schoorsteen checken en schoonmaken. Dit zorgt voor minder rookvorming in huis. Maak je open haard ook steeds schoon na gebruik. Dit wil zeggen: schep de assen weg en haal eventuele overtollige houtblokken weg zodat je een proper oppervlak hebt voor je volgende vuur.

Met deze tips hou je het gegarandeerd warm, proper en veilig wanneer je je open haard gebruikt. Geniet ervan!

(kc)

Label: Technieken

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok