Gezond en ecologisch isoleren: 4 tips
christiaan-deschuijmer.jpg

Een warme, aangename woonomgeving, ademende materialen, een efficiënte vochtregulering, CO2-neutrale productie, hernieuwbare of herbruikbare grondstoffen… Christiaan De Schuijmer van Eurabo CVBA, leverancier van milieuvriendelijke houtbouw- en isolatiematerialen, zet de vele voordelen van bio-ecologische isolatie op een rij.

1. Woon- en leefcomfort

Bio-ecologische isolatiematerialen zorgen voor een aangename leefomgeving en bieden heel wat onverwachte voordelen. Bijvoorbeeld op het gebied van akoestiek: door hun grotere massa en flexibele vezelstructuur absorberen ze geluid beter. Toch niet onbelangrijk in onze vaak lawaaierige wereld. En ze houden ons niet alleen warm in de winter, maar verbeteren ook het zomercomfort: testen tonen aan dat ze hitte vaak beter buiten houden dan veel klassieke isolatiematerialen.

Bovendien zorgen ze voor een efficiënte vochtbuffering: ze kunnen overtollig vocht uit de lucht opnemen en geven dat weer af in droge periodes. Het zijn ademende materialen in dampopen opbouw. En ten slotte bevatten ze enkel natuurlijke en gezonde grondstoffen, en zijn ze niet-irriterend.

2. Gezond en veerkrachtig milieu

Het klopt niet dat bio-ecologische isolatie veel duurder is. Sommige producten, zoals cellulosevlokken, zijn bijvoorbeeld zeer kostenefficiënt. En herinner je de recente schaarste van kunststofplaten: dat veroorzaakte een plotse prijsstijging waardoor het prijsverschil voor een groot deel is weggewerkt.

Als je dan ook nog eens de milieu-impact zou doorrekenen, valt de balans nog veel positiever uit. We werken immers op basis van natuurlijke grondstoffen. Houtvezels bijvoorbeeld, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Hout is een van de weinige ‘hergroeibare’ grondstoffen. Op die manier neemt het economische én ecologische belang van bossen toe, en kunnen we onze omgeving vergroenen.

Bovendien vraagt het verwerken van natuurlijke materialen veelal erg weinig energie, waardoor de CO2-uitstoot bij de productie heel laag is. Neem nu kurk: het komt van kurkeiken in een beschermde habitat die een gemiddelde leeftijd van meer dan 150 jaar halen. Om de 9 jaar worden ze ontschorst, en de restschors wordt gebruikt als energie voor de productie van kurkisolatie. Later, bij de afbraak, is dat net als bijna alle andere natuurlijke materialen 100 procent herbruikbaar of recycleerbaar. Het perfecte kringloopmodel!

3. Breed gamma

Naast die houtproducten heb je nog een heel gamma bioecologische isolatie. Zoals vlaswol. Of echte wolisolatie, van restwol die niet geschikt is voor textiel. In funderingen kun je gewassen zeeschelpen gebruiken. Of glasschuimgranulaat op basis van glas dat niet meer geschikt was voor hergebruik, omdat er bijvoorbeeld een keramieken kopje in de glasbak was terechtgekomen. Vroeger werd dat gewoon gestort, nu maken ze er een uitstekend isolerend materiaal van, waardoor je bovendien ook nog veel minder beton in je vloer nodig hebt.

Maar een van mijn favorieten blijft toch houtwolisolatie in flexibele isolatiematten. Zeer geschikt voor doe-het-zelvers wegens erg aangenaam aanvoelend en gemakkelijk verwerkbaar.

Ook erg nuttig zijn cellulosevlokken, gemaakt van oude kranten en tijdschriften. Het wordt gebruikt als inblaasisolatie in daken en wanden: snel en gemakkelijk te plaatsen, en het verhoogt sterk het akoestische comfort.

4. Klaar voor de toekomst

De wettelijke vereisten voor energieprestatie en binnenklimaat – de zogenaamde EPB-normen voor nieuwbouw en grondige renovaties – worden steeds strenger. Dat is in het voordeel van duurzame houtbouw. De dragende structuur kan immers bijna volledig opgevuld worden met isolatie. En je krijgt daar bovendien een hele reeks premies en subsidies voor, om je te stimuleren de energieprestaties van je woning te verbeteren. Heel handig is www.premiezoeker.be om te zien waar je allemaal recht op hebt.

(jb/jh/ml) - Bron: Dossier Duurzaam Wonen 2017 - Meer info: www.eurabo.be

Label: Ruwbouw

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok