Energiefactuur van 2 euro per jaar voor deze villa!
2euro.jpg

Twee Australische architectenbureau’s, The Sociable Weaver en Clare Cousin Architects, uit Melbourne slaan de handen in elkaar om de eerste positieve carbon woning te bouwen. Deze woning wordt gebouwd met een zero-waste-filosofie in gedachten en is ontworpen om zijn CO2-voetafdruk tijdens de levensduur van de woning positief te overtreffen. Hoe dit kan? Wij leggen uit.

Zero-waste

De woning krijgt de naam 10 Star Home. Ze werd ontworpen met de nabije toekomst in het achterhoofd. De architecten dachten na over hoe een duurzaam huis toch ook modern, functioneel en mooi kan zijn.

De 10 Star Home is zo’n 160 vierkante meter groot en wordt gebouwd via de klassieke bouwtechnieken, terwijl dit met zo weinig mogelijk afval gebeurt. Tijdens de bouw worden namelijk slechts 3 vuilniszakken met afval gecreëerd. Het doel van "zero-waste" werd bereikt door aan leveranciers te vragen om verpakkingen van de te leveren materialen te verminderen. Indien dit niet mogelijk was, werd er zoveel mogelijk gerecycleerd.

2 euro per jaar

Het huis is voorzien van FSC-hardhouten buitenbekleding, gepolijste industriële betonvloeren met isolatie onder de plaat, een passief zonnepaneelontwerp en een vlindervormig dak dat hoge plafonds. Daarnaast is er maximale doordringing van zonne-energie voor passieve zonneverwarming en stroomventilatie om zo heel het huis te verwarmen en te koelen.

Verder beschikt de woning over 5 kW aan zonnepanelen op het dak, een regenwatertank van 10.000 liter, dubbele beglazing, en led-verlichting. Dit alles zorgt er volgens The Sociable Weaver voor dat de energierekening van het huis slechts 3 Australische dollar of ongeveer 2 euro per jaar zal bedragen!

Bamboe tandenborstel

Na dit alles zou je denken dat je dan toch op z’n minst moet inboeten op een ander aspect zoals bijvoorbeeld het interieur. Maar niets is minder waar! Het interieur van het huis beschikt over een grote moderne keuken met uitzicht op de open woon- en eetruimtes. Dankzij grote kamerhoge ramen profiteer je maximaal van het uitzicht.

De rest van het huis is uitgerust met een strak badkamerdesign en een rustgevende, simpel ontworpen slaapkamer. De architecten kozen ervoor om de woning in te richten met lokale en duurzame Australische materialen, inclusief houten meubels gemaakt van teruggewonnen of duurzaam geproduceerd hout; matrassen en beddengoed van biologisch katoen, niet-giftige schoonmaakproducten, luchtzuiverende kamerplanten, enzoverder. Zelfs aan de finishing touch werd gedacht bamboe tandenborstels in de badkamers. Het hele plaatje klopt!

Kostprijs?

De 10 Star Home kost 490.000 Australische dollar - omgerekend ongeveer 311.000 euro - en staat momenteel open voor het publiek als een kijkwoning. De architecten hopen dat andere bouwers en architecten zich laten inspireren door het groene ontwerp van het huis en het concept gebruiken als inspiratie voor toekomstige projecten.

(kc) - Bron/foto’s: The Sociable Weaver.

Label: Energie

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok