Een werkplek in je woonkamer: waar moet je rekening mee houden?
werkplek.png

Heb je geen zolder- of andere kamer die je kan inrichten als gezellige maar efficiënte werkplek? Of ben je juist veel productiever als er rondom je leven en beweging is? Dan is een werkplek in de leefruimte een goede optie. Enkele tips om een volwaardige en inspirerende werkplek in te richten in je woonkamer.

Less is more

Je hoeft geen designbureau te kopen of kasten op maat te laten maken om een fijne werkplek te creëren. Less is vaak more én een pak origineler. Op zoek naar een mooi maar betaalbaar bureaumeubel? Twee houten of metalen schragen, een werkblad naar keuze en je hebt een leuk bureau dat niet moet onderdoen voor sommige designexemplaren. Of geef een oude werk- of keukentafel een schuur- en vernisbeurt en een nieuw leven als werkdesk.

Gebrek aan kastruimte vang je op met opbergdozen die je onder je bureau schuift, en boeken en naslagwerken stapel je rechtstreeks op de grond, netjes in rijtjes langs de muur of in de hoogte.

Werk in de lengte

Is je leefruimte aan de smalle kant, integreer dan een werkplek in de lengte. In principe hoeft het werkblad van je bureaumeubel maar iets breder te zijn dan je laptop, of net groot genoeg om er je desktopcomputer en een toetsenbord op kwijt te kunnen. Door het werkblad door te trekken over een grotere lengte, creëer je bovendien een gevoel van ruimte en rust. Documenten, mappen en naslagwerken kan je kwijt in kasten of op eenvoudige schappen die je boven het bureau ophangt.

Om je werkplek te verlichten, kan je gebruikmaken van hanglampen of wandlampjes op strategische plaatsen. Zo verspil je geen kostbare plaats aan bureaulampen op je werkblad.

Maak een inspirerend hoekje

Ook als de ruimte in je woonkamer zo beperkt is dat er niet veel meer in past dan een kleine (opklapbare) tafel en een stoel, probeer er toch een inspirerend hoekje van te maken. Zo wordt de kans dat je binnen de kortste keren weer aan de eettafel zit te werken des te kleiner.

Hang met washitape enkele leuke foto’s, prentkaarten of inspirerende spreuken op of installeer een kurken wand waar je snel knipsels of posters op kan prikken. Voorzie ook wat groen om je werkplek kleur te geven of -indien nodig - af te schermen van de leefruimte.

Gebruik rustige kleuren

Om rust te brengen in je interieur, trek je de kleurcombinaties van je woonkamer door naar je werkplek. Rustige en neutrale kleuren als wit en bleek hout zijn ideaal om een gevoel ruimte en licht te creëren.

Wil je toch wat kleur en sfeer brengen in je werkplek, werk dan met accentkleuren. Een ladekastje in een andere kleur, een bureaustoel in een opvallende tint of een kleurrijke bureaulamp geven je werkplek meteen persoonlijkheid en uitstraling.

Hou ook rekening met ...

  • De lichtinval
    Kies als het enigszins kan een plek uit met veel natuurlijke lichtinval. Dat maakt het werken des te aangenamer en je bespaart op verlichting.
  • Vaste routes in huis
    Dat open plekje tussen de woonkamer en de keuken kan op het eerste gezicht geknipt lijken om als werkplek in te richten. Maar als je huisgenoten er steeds langs moeten om van de ene ruimte naar de andere te lopen, is het niet ideaal. Hou dus rekening met de circulatie in huis en voorzie als dat nodig is een afscherming, of een alternatieve route …
  • Ergonomie
    Een slechte houding bezorgt je niet alleen rugpijn, maar maakt je op termijn ook minder productief. Schenk dus voldoende aandacht aan het ergonomische aspect. Koop een goede bureaustoel, stel hem af op de juiste hoogte, en zet je toetsenbord of laptop op een steun.

(jb) - Bron: Dossier Bouwen & renoveren 2017

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok