Een warmtepomp: de voor- en nadelen
warmtepomp.jpg

Iedereen weet het intussen. Fossiele brandstoffen zoals aardgas, aardolie en steenkool raken ooit uitgeput. Daarenboven komt bij de verbranding van deze brandstoffen CO2 vrij of ontsnapt er methaan tijdens het transport. Waarschijnlijk zijn ze dus mee verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Precies daarom is de wetenschap en industrie op zoek naar nieuwe groene en goedkopere technologieën om energie te produceren. Een van de meest veelbelovende is zeker de warmtepomp.

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de natuur. Meer bepaald uit de bodem, een ondergrondse waterlaag of de lucht. Die natuurlijke warmte is gratis en vormt de basis om je huis op te warmen. Eigenlijk werkt het op dezelfde manier als een koelkast. Die verspreidt binnenin geen koude lucht, maar onttrekt via een koelmiddel warmte uit de koelkast. Die warmte geeft ze via een condensor terug af aan een circuit buiten de koelkast. Hetzelfde gebeurt in een warmtepomp: een systeem met koelmiddel onttrekt warmte aan de omgeving (de bodem van je tuin, de buitenlucht of een ondergrondse waterlaag) en geeft die warmte af aan het water van je verwarmingssysteem.

Allemaal leuk en wel. Maar waarom is het zo handig om definitief voor een warmtepomp te kiezen? Wij geven de belangrijkste voor- en nadelen.

De voordelen

1. Fikse besparing op je energiefactuur

De warmte uit de natuur is niet alleen onuitputtelijk, ze is ook gratis. Bij een warmtepomp betaal je enkel de elektriciteit die de compressor aandrijft. Alles uitgerekend betaal je maar 25 procent van de geproduceerde warmte.

2. Uitstekende zaak op langere termijn

De initiële investering is inderdaad groter dan bij een gas- of mazoutketel. Maar toch, door de veel lagere energiefactuur, de verschillende premies en andere financiële voordelen, het beperkte onderhoud en de langere levensduur is de kans groot dat je alles samengeteld financieel een uitstekende zaak doet.

3. Goed voor het milieu

Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, bodemwater of de lucht. Bij dat hele proces wordt niets verbrand. Er komt dus geen gram CO2 vrij in de lucht. Of je volledig CO2-vrij verwarmt, hangt af van de elektriciteit waarmee je de compressor aandrijft. Komt die uit groene energiebronnen zoals wind of waterkracht, dan verwarm je volledig CO2-vrij.

4. Geen onderhoud

Een warmtepomp verbrandt niets. En laat de verbranding nu precies zijn wat je gasketel of mazoutketel het zwaarst op de proef stelt. Het is de hitte in de ketel die defecten veroorzaakt, het rendement aantast en zijn levensduur beperkt tot 15 à 20 jaar. Een warmtepomp daarentegen moet geen hoge temperaturen doorstaan en vraagt daardoor bijna geen onderhoud. Ultracomfortabel en je bespaart op onderhoudskosten.

De nadelen

1. Vergunningen

In bepaalde gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld bij een ‘open’ installatie. Je vraagt dit dus beter op voorhand eens na bij je gemeente.

2. Lagere temperaturen

In vergelijking met traditionele verwarmingen, werken warmtepompen op lagere temperaturen. Dit betekent dan ook dat de dimensie (de oppervlakte) van je radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn om deze lagere temperatuur te kunnen opvangen. De opwarming verloopt daarbij ook nog eens trager. Omdat de temperaturen waarmee gewerkt wordt lager liggen, zal je woning goed geïsoleerd moeten zijn indien je van een warmtepomp wilt genieten. Het warmteverlies mag niet te hoog liggen want anders zakt het rendement van de warmtepomp

3. De prijs

Velen zullen wel eens slikken als ze de prijs de horen krijgen. Het is en blijft immers een grote investering die je pas op termijn zal terugverdienen. De prijs ligt in principe zelfs hoger dan een traditionele verwarmingsketel. Je moet er dus voor zorgen dat er voldoende budget wordt voorzien.

Al zijn er wel veel subsidies en premies die toegekend worden voor de installaties van warmtepompen. Ook de besparingen op lange termijn mag je niet vergeten.

4. Diverse nadelen

Alhoewel de meeste systemen toch al goed verbeterd zijn, bestaan er nog installaties die meer ruimte kunnen innemen dan een klassieke ketel. Ook dien je er rekening mee te houden dat er boringen dienen te gebeuren. En moet de aandacht worden gevestigd op de terugvoerput en de afdichting. Het is niet overal beschikbaar op haalbare dieptes.

Afhankelijk van het systeem dat je verkiest, kunnen er daarom nog voordelen of nadelen bijkomen.

Video: Wat is een warmtepomp precies?

(jl) - Bron: Warmtepompenadvies.be / Devosverwarming.be - Video: Quoon

Label: Energie

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok