Een tweede verblijf kopen: de voor- én nadelen
2deverblijf.jpg

Een tweede woning kopen, is voor velen een droom. Bovendien is het ook zeer idylisch: een eigen plekje ergens in de natuur of aan de kust, of het nu in binnen- of buitenland is. Het is vandaag de dag zeker een slimme investering die een hele waaier aan voordelen biedt.

Maar naast de vele voordelen zijn er echter ook enkele nadelen. Hier alvast een overzicht. 

Voordelen

 1. Investering
  Wie zijn geld momenteel op een spaarboekje zet, ziet zijn spaargeld niets opbrengen. Het is daarom veel slimmer om te investeren in vastgoed door bijvoorbeeld een tweede verblijf aan te kopen. Je kunt het verblijf later met een winstmarge verkopen en hebt zo een extra centje voor je pensioen of voor de kinderen of kleinkinderen.

 2. Extra inkomen
  Je kunt je tweede verblijf verhuren tijdens de momenten dat jij of je familie er geen tijd spenderen. Bovendien helpen de inkomsten van het verhuren je de lening gemakkelijker af te lossen.

 3. Vakantiebudget
  Je spaart heel wat geld uit aan vakanties als je een tweede verblijf hebt, want je hoeft niet steeds andere verblijven vast te leggen om te ontspannen. Je springt je auto in of boekt een zitje op het vliegtuig en kunt zo genieten van een budgetvriendelijke vakantie.

 4. Woonbonus
  Sinds 2016 is de woonbonus er ook voor tweede verblijven. Hierdoor wordt het aankopen van een tweede woning nog aantrekkelijker omdat je geniet van een extra belastingsvoordeel.

Nadelen

 1. Belastingen
  Zoals net vermeld, doe je dankzij de woonbonus fiscaal voordeel, maar er zijn wel andere belastingen die moeten worden betaald. Denk maar aan onroerende voorheffing, gemeentebelasting en de personenbelasting. Een tweede verblijf verschilt bovendien ook van een eerste omdat je enkele voordelen mist zoals een vermindering door het aantal kinderen ten laste. Dit voordeel geldt niet voor een tweede verblijf.

 2. Onderhoud
  Wie zijn woning later met een mooie winstmarge wil verkopen, moet het natuurlijk goed onderhouden. En het onderhoud van een woning brengt natuurlijk regelmatig kosten met zich mee.

Een tweede woning kopen, klinkt heel aanlokkelijk, maar je moet je wel goed bewust zijn dat er naast voordelen ook enkele nadelen aan verbonden zijn. Weeg daarom alle opties goed af vooraleer je overgaat tot het aankopen van een tweede verblijf.

(kc)

Label: Koopadvies

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok