Een tweede verblijf aan de Kust: wat kost dat?
appartement-kust.jpg

Ben jij van plan om een tweede verblijf aan de Belgische Kust te kopen? Breng dan eerst het volledige fiscale plaatje in kaart. Want de belastingen voor tweede verblijven in onze kustgemeenten zijn niet min.

Volgens het CIB Vlaanderen (Confederatie van Immoberoepen) haalden onze kustgemeenten de voorbije jaren 30 procent meer inkomsten uit belastingen op tweede verblijven. Hoe zit dat nu juist in elkaar?

Onroerende voorheffing

Net zoals voor je eerste woning betaal je ook voor je tweede verblijf onroerende voorheffing, gebaseerd op het geïndexeerde kadastraal inkomen, een geschatte netto-huuropbrengst. Dat legden we eerder al uit in ons artikel over ‘Een tweede verblijf: waarop letten?’.

Hoeveel belastingen je effectief moet betalen, hangt af van de gemeente waarin je tweede verblijf is gelegen. De basisheffing is bestemd voor het Gewest. De gemeenten en provinciën heffen nog eens opcentiemen op deze basisheffing.

Lokale belastingen

Naast de opcentiemen moet je ook nog lokale belastingen betalen. Hoeveel dat is, beslist de gemeente zelf. Dat bedrag kan erg schommelen, zeker in de kustgemeenten: tussen 420 en 1000€/jaar. Daarnaast innen sommige kustgemeenten ook nog een forfaitaire milieubelasting. En ben je maar weinig aanwezig in je tweede verblijf, dan riskeer je daarbovenop een leegstandtaks.

Een overzichtje van de gemeentebelastingen bij tweede verblijven aan de kust

Gemeente Forfaitair
Blankenberge 677-746 euro
Bredene 600 euro
Brugge 1.000 euro
De Haan 420-650 euro
De Panne 500-575 euro
Knokke-Heist 700 euro
Koksijde 734-913 euro
Middelkerke 525-600 euro
Nieuwpoort 766-918 euro
Oostende 1.000 euro

Bron: Agentschap Binnenlands Bestuur

Belastingaangifte

Een tweede verblijf moet je aangeven in je persoonlijke belastingaangifte. Hiervoor volstaat het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen op te nemen. Je betaalt dan belastingen op het geïndexeerde KI verhoogd met 40 procent. Dit kan worden verminderd met de intresten op leningen aangegaan voor je tweede verblijf.

(kc) - Bron: netto.tijd.be

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok