Een huis kopen in Spanje? Zo ga je te werk
spaanse-villa.jpg

Heel wat Belgen beleggen hun spaarcenten in een tweede verblijf. Dat mag best een exotisch tintje hebben, zo blijkt, want per dag kopen bijna 10 Belgen een buitenverblijf of investeringspand in Spanje. Een vastgoeddeal verloopt er helemaal anders. Let dus op voor enkele valkuilen!

1. Een betrouwbare juridische adviseur

Een ander land, een andere taal, een ander systeem. Als je zelf geen Spaans spreekt, neem je een juridische specialist onder de arm die je van begin tot einde begeleidt. Concreet betekent dat van de zoektocht tot de betaling van belastingen, want het Spaanse systeem vraagt een actieve rol van de koper!

2. Reserveringsovereenkomst bij de makelaar?

Als je rechtstreeks met de makelaar een contract afsluit, is dit vaak niet meer dan een reserveringsovereenkomst. Die is niet altijd waterdicht en bindt de makelaar niet, zodat de door jou betaalde som bij problemen verdwenen kan zijn.

3. Koopovereenkomst van Spaans vastgoed

De termijnen, sancties en bewoordingen van de koop-verkoopovereenkomst zijn helemaal anders dan die van de Belgische compromis. Bezorg een gedetailleerde beschrijving aan je advocaat, zodat hij de feitelijke elementen kan toetsen aan de juridische omschrijving. De advocaat doet ook een eigenaarsonderzoek, zodat vaststaat dat jouw verkoper de juiste eigenaar is.

4. Wat met de Spaanse notaris?

De Spaanse notaris heeft een beperkte rol in het Spaanse systeem. Hij stelt de akte op op basis van de informatie die de koper, de verkoper en hun advocaten bezorgen. Heel wat passiever dan de Belgische notaris! Je hebt dus meer contact met je advocaat dan met de notaris.

5. Vraag altijd een bankwaarborg bij projecten!

Nieuwbouwprojecten lopen soms fout af. Je vindt heel wat beelden van onafgewerkte Spaanse appartementencomplexen. Vraag dus altijd een 100% bankwaarborg van de verkoper of promotor als de woning nog niet afgewerkt is.

6. Betaal tijdig je belastingen

Registratiebelastingen op de verkoop betaal je binnen de 30 dagen na de aankoopakte. Let op: om die te kunnen betalen, moet je een vreemdelingennummer of NIE-nummer aanvragen. Dat duurt een tijdje. Wacht er dus niet te lang mee!

7. Koopjesbelasting

Op de Spaanse vastgoedmarkt vind je de laatste jaren sterke prijsdalingen. Hou er rekening mee dat de Spaanse Fiscus een eigen verkoopwaarde per woning toekent. Als jouw prijs lager ligt, rekent de belastingdienst je toch een hogere registratiebelasting aan. Vraag ook dan hulp aan je Spaanse specialist om die belasting te verminderen of helemaal weg te werken.

(sdc) - Bron: Gimbrere.nl / Emigrerennaarspanje.com / Test-aankoop.be / Standaard.be

Label: Koopadvies

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok