Deze kerken kregen een nieuwe (woon)bestemming
kerk_01.jpg

Gelovig of niet, kerken zijn indrukwekkende gebouwen. Door de leegloop staan er tegenwoordig heel wat kerken, inclusief glas-in-lood ramen en adembenemende plafonds en zuilen, te verkommeren. Een spijtige zaak, zij het niet dat veel van deze kerken opgekocht worden en getransformeerd tot originele woningen.

Van gotische kathedralen tot minimalistische houten kapellen. Van extravagant tot simpel en charmant. Kerken en gebedshuizen worden al een tijd beschikbaar gesteld om een andere invulling te krijgen (bibliotheken, restaurants, hotels …), maar ze kunnen ook als woning dienst doen. De huizen van God zorgen immers voor een interessant contrast met elke woonruimte van een doordeweeks gezin. De meeste mensen die zich eraan wagen om een kerk te verbouwen, willen de karakteristieke elementen daarom juist in de verf zetten en in hun interieur verwerken.

Contrast

Vooral het contrast tussen een modern interieur en de traditionele kerkarchitectuur zorgt voor een spectaculair effect. Vooral de hoge plafonds zijn een dankbaar element in de vele uiteenlopende transformaties. Dankbaar als visueel element, want het is een hele uitdaging om de boel verwarmd te krijgen. Wie denkt aan een kerk, kan zich daar vast wel de koude rillingen bij herinneren en de constante tocht.

Het huis van God staat niet gekend om zijn isolerende materialen. Maar architecturaal biedt het mogelijkheden… voor extra ruimtes, niveaus en zelfs volledige verdiepingen. Of misschien kies je er juist voor om het originele open plan te benutten om je woning in loftstijl in te richten.

Karakteristieken

Hoewel enorm duur om te laten herstellen en te onderhouden, bewaren veel kerkbewoners de glas-in-lood ramen die de kerken typeren. Het geeft een speels, licht dramatisch en kleurrijk contrast met een strak interieur.

Andere speciale karakteristieken die de moeite zijn om te bewaren, zijn de originele deurkaders, ingebouwde kapellen, of andere kenmerkende eigenschappen zoals beelden, fresco’s, sluitstenen, of kruisjes die in de gevels zijn verwerkt. Zelfs als je niets hebt met de religie, kunnen net deze elementen het gebouw dat tikkeltje specialer maken en een knipoog vormen naar het originele pand.

Hoe je het ook aanpakt. Wonen in een kerk zal zonder twijfel een unieke ervaring en wie weet zelfs een openbaring zijn.

(sjv) - Bron/foto’s: Dwell.com

Welk transformatie vind jij het indrukwekkendst? Hieronder meer foto's ...

Label: Bouwmethodes

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok