De voor- en nadelen van een slimme thermostaat
slimme-thermo.jpg

De intelligente thermostaten zijn aan een opmars bezig. Apparaten zoals Netatmo Thermostat, Nest Learning Thermostat en Honeywell Evohome zijn verbonden met het internet waardoor je ze eenvoudig met je smartphone kunt bedienen.

Bovendien kun je er heel wat euro’s op je energiefactuur mee besparen. We schotelen je enkele voor- en nadelen voor.

Voordelen

  • Een slimme thermostaat installeren is niet moeilijk. Bij de meeste apparaten zit een duidelijke handleiding waardoor je het toestel in maximaal een uurtje aan de praat hebt.

  • Bij nagenoeg elke slimme thermostaat hoort ook een app voor je smartphone of tablet zodat je de verwarming van op afstand kunt bedienen. Met een tik en een swipe geef je aan dat je later thuis zult zijn waardoor de verwarming ook pas later moet aanspringen. Bovendien krijg je via de app ook inzicht in je verbruik.

  • De fabrikanten hechten flink wat aandacht aan het design van hun apparaten. De meeste intelligente thermostaten zijn daardoor echte eyecatchers die mooi passen in elk interieur.

  • Een slimme thermostaat laat je energie besparen. Je kunt namelijk heel eenvoudig dag- en nachtschema’s opstellen. Bovendien zijn de meeste toestellen zelflerend.

  • De meeste slimme thermostaten zijn compatibel met cv-ketels van heel wat verschillende fabrikanten. Op de website van de fabrikant ontdek je snel of die ene thermostaat compatibel is met jouw ketel.


Nadelen

  • De kostprijs is vaak een struikelblok. Voor een slimme thermostaat ben je al snel 175 euro (of meer) kwijt. Houd wel in het achterhoofd dat je minder energie gaat verbruiken en je een deel van het geld dus snel recupereert. Bovendien verhuren verschillende energieleveranciers deze apparaten ook zodat je niet in één keer een grote som geld moet ophoesten.

  • Elk apparaat dat met het internet verbonden is, kan in theorie gehackt worden.

  • De meeste slimme thermostaten werken niet samen met een modulerende CV-ketel.

  • Zonder smartphone of tablet biedt een slimme thermostaat weinig meerwaarde. Bovendien zijn de meeste intelligente thermostaten enkel geschikt voor iOS- of Android-apparaten. Met een Windows Phone val je al snel uit de boot.

  • ‘Bespaar minimaal 25% op je energiefactuur!’ Dat is in de meeste gevallen een holle slogan. Laat je niet verleiden door platte marketingpraatjes. Je gaat ongetwijfeld energie besparen maar 25% is erg hoog gegrepen.


(em)

Label: Technieken

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok