De top 15 van veiligste steden ter wereld
veilig_01.jpg

Ga je wel eens op vakantie? Dan heb je misschien al eens gedacht: “Wat als we hier konden blijven wonen…” Hardop dromen mag natuurlijk, maar welke steden in het buitenland zijn eigenlijk het veiligst om te blijven wonen? De Economist Intelligence Unit stelde 40 indicatoren op rond de thema’s digitale en persoonlijke veiligheid, infrastructuur en gezondheidszorg. Aan de hand van deze indicatoren stelden ze een lijst op met veiligste landen ter wereld.

De EIU vertrok van een lijst van 50 steden en gaf hen een score op 100 op basis van hun prestaties op de 40 indicatoren.

1. Tokio, Japan (85,63)

Veiligheid troef in Tokio. Ja, ze hebben de dichtst bevolkte stad en wat last van georganiseerde misdaad (waar de gemiddelde toerist niet mee geconfronteerd wordt) en het is er niet goedkoop, maar hun cyberveiligheid gaf uiteindelijk de doorslag en liet hen eindigen boven Singapore.

2. Singapore, Singapore (84,61)

Singapore beschikt over verbluffende infrastructuur en is gekend om zijn strenge veiligheidsbeleid. Zelfs hun digitale veiligheid is superieur en wordt enkel overtroffen door Tokio.

3. Osaka, Japan (82,36)

Japan is een van de veiligste landen ter wereld. Geen wonder dat hun steden zo hoog scoren. Osaka is dan ook een favoriet onder expats uit de hele wereld, die hier in alle veiligheid een nieuw leven opbouwen. Negatief kantje? Je betaalt wel voor die veiligheid. Het is één van de duurste grootsteden ter wereld.

4. Stockholm, Zweden (80,02)

De enige Europese stad in de top 10 qua cyberveiligheid. Vooral de VS en Azië scoren goed op dit vlak. Maar ook op persoonlijke veiligheid scoort Stockholm goed. Juist hun infrastructuur en gezondheidszorg kan nog wat beter, maar dat is relatief, want ook op dat vlak scoren ze niet slecht.

5. Amsterdam, Nederland (79,19)

Hallo noorderburen, extra punten voor de goede gezondheidszorg. Ook veiligheid voor alles in deze open en toegankelijke stad.

6. Sydney, Australië (78,91)

Ondanks dat Australië heel wat van de gevaarlijkste diersoorten kent, staan de grootste steden toch ook het hoogst genoteerd. Vooral op het vlak van infrastructuur doet Sydney het erg goed. Het mag ook terecht trots zijn op het veiligste vervoer. Het gevaar beperkt zich tot enkele wijken, verder kan je in deze stad gerust alleen de straat op ’s nachts.

7. Zurich, Zwitserland (78,84)

Deze Zwitserse stad is ongeëvenaard op het vlak van infrastructuur en gezondheidsveiligheid. Het heeft wat plaatsen moeten inboeten, omdat er op het vlak van persoonlijke en cyberveiligheid nog wat werk aan de winkel is.

8. Toronto, Canada (78,81)

Canada staat sowieso hoog in het lijstje. Ze hebben over het algemeen te kampen met weinig criminaliteit, zelfs in hun grootste stad: Toronto. Moest de EIU levenskost en zakelijk klimaat als indicator gebruikt hebben dan zou de stad zonder twijfel nog hoger gerangschikt zijn geweest.

9. Melbourne, Australië (78,67)

Melbourne doet het al jaren goed in lijstjes van aangenaamste steden. Lage criminaliteitscijfers doen de stad naar voor springen op het vlak van veiligheid en ook hun infrastructuur scoort goed.

10. New York, VS (78,06)

De vroegere burgemeester van New York beloofde een aanzienlijk stuk van zijn eigen fortuin in te zetten toen president Trump zich terugtrok uit het klimaatakkoord. Het is dan ook niet verwonderlijk dat New York ontzettend hoog scoort op milieuzaken. Ook qua gezondheid moet de stad niet onder doen, het is erg goed voorbereid op epidemie-uitbarstingen. Minpuntje: de stad scoort niet erg goed op persoonlijke veiligheid en aan de infrastructuur kan nog gewerkt worden.

11. Hong Kong, China (77,24)

Hong Kong is een voortrekker op het vlak van persoonlijke en digitale veiligheid. Al moet het gezegd zijn dat ze wat achter hinken op de rest van de top 15 als het op gezondheidszorg en infrastructuur aankomt.

12. San Francisco, VS (76,63)

Deze stad heeft zelfs een ‘chief resilience officer’ die de veerkracht van de maatschappij bewaakt en verantwoordelijk is voor migratie, klimaat en bevolkingsdichtheid.

13. Taipei, Taiwan (76,51)

Taipei scoort uitzonderlijk goed (4de plaats wereldwijd) op het vlak van burgerveiligheid.

14. Montreal, Canada (75,6)

Na Toronto is Montreal de grootste stad van Canada. En toch scoort ze goed op het vlak van bedrijfsklimaat en voedselveiligheid.

15. Barcelona, Spanje (75,16)

Er wonen meer dan 1 miljoen mensen en de stad trekt continu een pak toeristen aan. Door het grote aantal politie op straat is er desondanks minder criminaliteit.

(sjv) - Bron: Express

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok