De 10 grootste bouwblunders
bouwfout.jpg

Klaar om je eigen huis te bouwen? Bekijk nog even onze checklist met de 10 meest voorkomende bouwblunders om extra stress en onnodige investeringen te vermijden. 

1. Werken zonder architect, aannemer of vergunningen

Ook al ben je zelf vrij handig en heb je enige bouwervaring, soms is het toch aangeraden een architect en/of aannemer te raadplegen. Hij kan je helpen om de juiste keuzes te maken, je advies geven, vergunningen in orde brengen, et cetera.

2. De referenties van je aannemer niet checken

Stap niet zomaar in zee met de eerste de beste aannemer, maar ga steeds zijn referenties na. Maak ook kennis met verschillende aannemers. Zo kun je meerdere offertes vergelijken en de aannemer kiezen met wie het klikt.

3. Beslissingen nemen alleen gebaseerd op prijs

Laat je bij beslissingen niet louter leiden door de prijs. Probeer het goede evenwicht te vinden tussen prijs en kwaliteit. Goedkope materialen kunnen je misschien aanvankelijk geld besparen, maar je zult ze sneller moeten vervangen waardoor ze uiteindelijk duurder zijn. Sommige goedkope materialen gaan maar tijdelijk mee, terwijl een duurdere  optie voor een hele tijd rendeert.

Bespreek dit ook met je aannemer, en vraag hem of hij de gekozen materialen ook zou gebruiken om zijn huis te bouwen.

4. Een slechte bouwlocatie kiezen

Regel één alvorens te starten met bouwen: kies een goede locatie. Verken de omgeving, ga de ondergrond na, maak kennis met de buren, vraag na waar later nog kan worden bijgebouwd, … Wees je ervan bewust dat je je droomhuis nadien niet meer kunt verplaatsen.

5. De aannemer te snel te veel betalen

Betaal je aannemer in verschillende fasen, en dus niet zomaar in een keer. Hij moet zichzelf eerst bewijzen! Jouw bank kan je hiermee helpen.

6. Slechte financiële planning

Stel vooraf het juiste budget op en hou het nauwlettend in de gaten. Bestudeer vooraf grondig wat je capaciteit is en hou je hieraan. Je hebt ongetwijfeld een duidelijk beeld van jouw droomhuis, maar misschien kunnen sommige onderdelen later worden bijgebouwd. Start met het huis dat binnen je budget past.

7. Geen rekening houden met je levensstijl

Breng bij het maken van de bouwplannen ook je huidige levensstijl in kaart. Zo ben je zeker dat de plannen aan je persoonlijke noden voldoen.

8. Geen rekening houden met je toekomstige plannen

Denk goed na over je huidige situatie, maar ook over die van de toekomst. Wil je bijvoorbeeld graag een groot gezin, hou daar dan alvast rekening mee bij het tekenen van de plannen.

9. Te snel willen gaan

Naarmate het proces vordert, wil je misschien sneller en sneller vooruitgaan. Neem toch je tijd om alle beslissingen goed af te wegen en onderzoek te doen, zodat alles op een correcte manier wordt gedaan.  Het gaat hier tenslotte om het perfecte eindresultaat!

10. Stress

Een nieuwe woning bouwen is uiteraard erg spannend en heeft een grote impact op je persoonlijke situatie. Er moet heel wat gebeuren, waarbij jij het overzicht moet bewaren en alles moet superviseren. Probeer er zo rustig mogelijk mee om te gaan en vermijd te veel stress, zodat het bouwproces jouw leven niet overheerst!

(kc)

Label: Bouwmethodes

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok