De plastieken woning is terug …
plastiek.jpg

... of toch op een tentoonstelling in Marseille. De jaren ’60 en ’70 werden wel eens de Space Age genoemd. Het waren de jaren dat ruimtereizen plots mogelijk leken en de toekomst wagenwijd werd opengegooid. Geen wonder dat deze UFO-woningen werden ontwikkeld. Maar wie had gedacht dat ze anno 2017 opnieuw zouden neerstrijken?

Op de locatie van een voormalige metaalfabriek uit de jaren 1800 in Marseille, vind je Utopie Plastic. Een combinatie van vintage, retro en futurisme in een historische setting. Je vindt er enkele unieke, plastieken modelhuizen uit de jaren ’60 en ’70. Onder andere de Hexacube (‘72) van Georges Candilis en Anja Blomstedt, de Bulle Six Coques (‘68) van designer Jean-Benjamin Maneval, en het bekende Futuro House (‘68) van Finse architect Matti Suuronen.

De ontwerpen waren toen een ode aan het heersende idealisme van die tijd en werden geïnspireerd door de mogelijkheden van plastiek, de toekomstdroom van de ‘space age’-ers en ongebreideld experimenteel design.

Voor elk wat wils

De Hexacube was bijvoorbeeld een duidelijk experiment op modulair design op architecturaal niveau. De woning kan uit elkaar gehaald worden en juist vergroot worden en werd bedoeld als vakantiewoning. De Bulle Six Coques was dan weer bedoeld voor een nomadenbestaan. Ideaal als Tiny House voor de hedendaagse digital nomad.

Het Futuro House is waarschijnlijk een van de bekendste ontwerpen. Hiervan werden maar liefst 60 exemplaren gemaakt, in de hoop dat het ook echt de massaproductie zou ingaan. Dit UFO-vormige huis is niet van plastiek, maar van metaal, en is toegankelijk door een laadklep. Duidelijk geïnspireerd door ruimtereizen dus en zou niet misstaan in de Jetsons animatiereeks.

Nostalgie

In combinatie met opblaasbare en plastieken meubels, zijn deze ontwerpen een nostalgische tour-de-force die je doen afvragen waarom deze praktische woningen nooit echt de massaconsumptie hebben bereikt waarvoor ze bestemd waren. Daar zit de oliecrisis van 1973 voor iets tussen. De prijs van plastiek werd toen zo hoog dat de uitwerking en productie van deze (modulaire) modelhuizen niet meer kosteffectief was.

Toch blijven de prototypes bewaard en kunnen ze tot op de dag van vandaag menig architect en ontwerper blijven inspireren. Je kan je ondertussen ook afvragen, wat als deze hype zich wel had doorgezet? Zouden we dan her en der wel schotelvormige huizen teruggevonden hebben op de meeste vreemde plekken en dat de normaalste zaak van de wereld gevonden hebben?

(sjv) - Bron: Dwell.com

Bekijk hieronder meer foto's van deze 'space age'-ontwerpen ...

Label: Bouwmethodes

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok