De fundamenten van duurzaam wonen
duurzaam-wonen.jpg

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we allemaal ons steentje bijdragen. In onze sector wint duurzaam wonen steeds meer en meer aan populariteit. Maar wat houdt deze term nu precies in?

Hieronder volgen enkele belangrijke elementen die het begrip mee vorm geven.

Bouwmaterialen

Bij zelfbouw ligt de keuze van de materialen volledig bij jezelf. Je hebt dus zelf de keuze om materialen te kiezen die een zo laag mogelijke negatieve impact hebben op het milieu.

Een voorbeeld is het gebruik van duurzaam hout. Dit hout is op een verantwoorde manier gegroeid en gekapt. Het hout zorgt naast een goede isolatie ook voor een warme sfeer.

Energieopwekking

Zelf kan je verschillende maatregelen nemen om je energie groener te maken. Zonnepanelen zijn al enkele jaren een realistische optie.

Een nieuwere trend is het gebruik van regenwater (bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet).

Isolatie

Slechte isolatie is de sluipmoordenaar in huis. Het kan voor heel wat problemen zorgen, zoals het ‘weglekken’ van de warmte. Bij dit fenomeen moet je veel meer energie gebruiken om je woning op temperatuur te houden. Naast deuren en ramen kan ook heel wat energie verloren gaan via muren en vloeren.

Spouwmuren kunnen isolatieproblemen tegengaan. Deze muren bestaan uit een binnen-en buitenmuur met hier tussen een centimeter lucht. Hierdoor kan een doorslag van regenwater voorkomen worden.

Gedrag

Naast een goede isolatie, duurzame bouwmaterialen en groene energie-opwekkers is jouw eigen gedrag van even groot belang. Recycleren, lichten dimmen of wassen tijdens daluren zijn slechts enkele zaken die bepalend zijn voor duurzaam wonen.

(sd) - Bron: Manners.nl

Label: Bouwlexicon

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok