De 6 grootste fouten bij het plaatsen van tegels
tegelleggen.jpg

Tegenwoordig zijn er zoveel doe-het-zelf-programma’s en -video’s, dat het kinderspel lijkt om zelf tegels te plaatsen. Maar opgepast, want er zijn ook veelgemaakte fouten bij het plaatsen van wand- en vloertegels. Een klein overzichtje.

Fout 1: verlijmen op verse chape

Tegels verlijmen op een chape kan elke doe-het-zelver met een beetje ervaring, maar je mag hier niet te vroeg aan beginnen. Wanneer je je tegels te vroeg verlijmt, kunnen ze loskomen.

Laat nieuwe chape daarom eerste vier weken drogen. Dit is het geval voor water- en winddichte ruimtes. In niet-afgesloten ruimtes is de droogtijd nog langer.

Fout 2: verlijmen op oneffen chape

Test eerst altijd of je chape wel egaal ligt. Dit doe je door met een pasmeter of rechte plank vanuit de hoeken naar het midden toe te gaan. Hoogteverschillen zitten namelijk het vaakst in hoeken of aan deuren.

Vind je toch oneffenheden? Dan kun je deze wegwerken met een egalisatiemortel vooraleer je je tegels gaat verlijmen.

Fout 3: niet ontvette tegels

Vaak is het niet altijd mogelijk om een bestaande vloer uit te breken vooraleer je een nieuwe plaatst. Daarom wordt gekozen om tegels te verlijmen op een bestaande ondergrond. Een veelgemaakte fout in deze situatie is dat de bestaande vloer niet ontvet wordt.

Het is ook aan te raden om 24 uur vooraf een voorstrijkmiddel te plaatsen. Tenslotte: kijk de ondergrond even na op stabiliteit. Op een oneffen of losliggende vloer kun je namelijk géén tegels lijmen.

Fout 4: te snel voegen

Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.

Fout 5: foutief onderhoud

Na de plaatsing van je vloer blijft er steeds een cementlaagje achter op de tegels. Kuis daarom de eerste keer na plaatsing niet gewoon met dweil en een reinigingsproduct, maar poets met een cementsluierverwijderaar. Dit product zorgt ervoor dat restjes cement en voegsel verwijderd worden.

Fout 6: verkeerde keuze van tegel

Je kiest best voor een volkeramische tegel voor plaatsen die druk belopen worden. Bijvoordeeld in een winkelpand. Het goede nieuws is dat een volkeramische vloer niet duurder hoeft te zijn dan een verglaasde.

(kc)

Label: Afwerking

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok