De 10 onvergetelijkste sauna's
sauna_01.jpg

Tijdens koudere dagen beginnen we te dromen van warmte. Eventjes een warme sauna inkruipen, klinkt extra verleidelijk in de winter. In deze sauna’s willen we alvast even binnenkruipen.

1. Noorwegen, Hardangerfjord: Drijvende sauna

Deze sauna is enkel toegankelijk voor zwemmers en mensen die per roeiboot naar de sauna pendelen. (Zie de foto hierboven.) Er is een geheime ingang via de vloer waar je naartoe moet duiken.

2. VS, Seattle: Drijvende sauna

Uit het meer de sauna inklimmen en erna een duik van het dak het water in nemen? Het kan in Seattle’s Lake Union. (Zie de foto hieronder.) Verfrissend. Het plateau heeft zelfs een motor, waardoor je met de sauna kan rondvaren.

3. VS, New York: Spiegelsauna

Deze sauna staat in een bos in Upstate New York, langs de Saranac River. (Zie de foto hieronder, links.) De structuur van de sauna werd tegen een bergwand gebouwd, waardoor één muur van de sauna bestaat uit bergsteen. De sauna zelf is compact en de buitenmuren zijn spiegels, waardoor de saunahut lijkt op te gaan in zijn omgeving. Perfect gecamoufleerde me-time.

4. Italië, Noord-Italië: Huginn en Muninn

Deze opvallende sauna op poten lijkt misschien Scandinavisch (en op een vogel), maar staat eigenlijk in Noord-Italië. (Zie de foto hierboven, rechts.) De hele constructie werd handgemaakt uit sparrenhout en biedt ruimte aan twee personen. Het wordt aangedreven door een houtkachel, zoals een goede Scandinavische sauna betaamt, maar geeft uitzicht op de zonsopgang boven de Piacenza heuvels. Ronde ramen laten warm licht binnen in de kleine ruimte.

De architecten van Atelier Forte noemden de hut Huginn and Muninn, de betekenis daarvan zijn “gedachte” en “herinnering”. Mooi, maar vooral de namen van twee raven in het verhaal van Odin. “Elke dag laat Odin de raven over de aarde vliegen, waarna ze terugkomen en hem alles vertellen over wat ze gezien hebben. Er is dus een analogie met de sauna die kan dienen voor een moment van reflectie, zowel als relaxatie, na een lange dag.” Het is dus niet alleen toepasselijk dat de vogelvormige hut de naam van twee vogels draagt, het heeft ook een verhaal en visie.

5. Finland, Helsinki: Buiten auditorium

Deze speciale sauna ligt in voormalig industrieel gebied aan de kustlijn van Helsinki. (Zie de foto hieronder.) De structuur is opgetrokken uit driehoekige vlakken, die op hun beurt weer opgetrokken zijn uit lamellen. De overdekking van de sauna bestaat ook dieperliggende trapjes, die op hun beurt weer trappen, banken, een dakterras, en een amfitheater vormen. Het is met andere woorden een heel multifunctioneel gebouw en dus een van de meest multifunctionele sauna’s in de lijst.

6. Duitsland, Bochum: Saunatoren

Dit architectenbureau stapelde betonnen eenheden op elkaar die normaal zouden dienen om mijnschachten te bouwen. (Zie de foto hieronder.) Hiermee creëerden ze een toren waarin een kleine sauna verstopt zit. In de toren vind je 3 zones: een relaxatiezone op de bovenste verdieping, een elektrisch verwarmde sauna in de centrale zone, en een zwembad op de benedenverdieping. Smalle gaten tussen de betonnen onderdelen zorgen voor een natuurlijke lichtinval, terwijl je ook nog van de omgeving kan genieten.

7. Canada, Ontario: Grot

Dit ontwerp heeft wat weg van een ingebouwde grot. (Zie de foto hieronder.) De privé-sauna werd gebouwd op een granieten rots die uit het water komt aan de rand van Lake Huron. Gebrand hout vormt het omhulsel van deze sauna, waardoor het geheel op een haast natuurlijke wijze bij zijn omgeving past. 

De binnenkant wordt gevormd door gaaf en licht cederhout. De welvingen langs de binnenkant zijn zo gemaakt dat het doet denken aan een zeespelonk met ramen die natuurlijk gevormd lijken en een prachtig uitzicht geven over het meer en de natuurlijke omgeving.

8. Rusland, Zvizhi: Drijvende sauna

Drijvende sauna’s lijken haast een must. Deze Finse architectenfirma ontwierp de speciale constructie voor een designfestival, waar het thema ‘huizen op het water’ was. (Zie de foto hieronder.) De intentie was dus eigenlijk dat mensen er tijdelijk echt in zouden kunnen verblijven. Ondertussen werd het project naar Rusland verhuist, waar het een permanent onderdeel is van een museumgastenverblijf.

9. Zwitserland, Genève: Zwevende sauna

Deze minimalistische sauna rust op drie houten palen en lijkt daardoor te zweven. (Zie de foto hieronder, links.) Het werd gebouwd op het dak van een oude fabriek en wordt gebruikt door locale creatievelingen die hun intrek hebben genomen in het oude industriegebied.

10. Noorwegen, Lofoten islands: Studentenproject The Bands

Studenten van de Oslo School of Architecture and Design bouwden met veel moeite deze spectaculaire sauna die uit drie houten compartimenten bestaat(Zie de foto rechts hierboven en hieronder.) Een deel bestaat uit een picknickzone, de basis is een saunagebouw, en er werd ook een ingebouwd bubbelbad voorzien. Kijk vooral naar de afwerking en hoe ze de connectie tussen het ruwe landschap en de al even ruwe zee maakten. Ultieme Scandinavische wellness.

Waar wil jij wel even gaan stomen?

(sjv) - Bron: Dwell.com

Label: Tuin

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok