De 10 geweldigste 'glazen huizen’
glas_01.jpg

In een glazen huis wonen is een niet zo’n fijn spreekwoord, maar laat het nu erg hip zijn om dat te doen. Architecturaal levert het alvast enkele glazen pareltjes op. Toch kan je maar beter geen afkeer hebben van ramen lappen of geld genoeg hebben om op tijd en stond een ramenwasser te laten komen.

In een dichtbebouwde stad is een volledig glazen huis misschien minder interessant, want het neemt vaak wel wat van je privacy weg. Maar wie wat afgezonderd woont, krijgt er een spectaculaire woonervaring voor terug. Zo kan je je op veel plekken haast één voelen met de natuur en is een panoramisch uitzicht in dat geval onbetaalbaar.

1 . VS, San Francisco: Ruitjes

De gevel van dit speciale huis in San Francisco werd samengesteld met behulp van hergebruikt dubbelglas. (Zie de foto hierboven.) Het is dus duurzaam, isolerend en groen. Het resultaat is zowel modern urban, als vintage, met een ecologische twist. Merk ook de houten deur op die in twee delen opent. Perfect om een zomerbriesje op te vangen.

2. VS, Oregon: Cannon Beach

Als vakantiehuisje kan dit wel tellen. (Zie de foto hieronder.) Het huis ligt op een lage klif met zicht op de Stille Oceaan, het strand en een bos. Dichter bij de natuur kan je niet zitten.

3. VS, Joshua Tree: iT House

Dit architectenkoppel ging voor een atypisch minimalistisch verblijf in de woestijn van Californië. Eender wie een huis bouwt in zulke weersomstandigheden zal zijn woning zo willen optrekken dat het volledig beschermd is van de extreme elementen. Maar Linda Taalman en Alan Koch kozen voor een strakke industriële look dat voornamelijk bestaat uit glazen muren (waarop artiesten later nog grafische elementen zullen toevoegen). 

Samen met enkele vrienden schroefden ze zelf hun nieuwe woonst in elkaar. Een project van lange adem en vele weekends, maar het resultaat mag er zeker zijn.

4. VS, Sonoma County: Paviljoenen

Dit huis bestaat uit twee paviljoenen die voornamelijk bestaan uit hout en grote glaspartijen en vormen vanuit de lucht bekeken een soort T-vorm, geflankeerd door een zwembad. De twee vleugels hebben een eerder opengetrokken inrichting wat een ruim gevoel creëert. De ramen zorgen dan weer voor een panoramisch zicht op de omliggende natuur. Adembenemend.

5. VS, New Canaan: Cult

Dit glazen huis ofwel The Glass House van Philip Johnson wordt in de architectuurwereld als het originele glazen huis gezien. Hier werden vroeger de meest briljante geesten uitgenodigd om te spreken over architectuur, design en de kunstwereld. Het huis is al sinds 2007 open voor het publiek, maar tot op de dag van vandaag kan je er op uitnodiging alleen naar gespreksavonden gaan.

6. VS, Oregon: Glazen boerderij

Dit huis ligt op een plateau tussen de korenvelden en heeft een traditionele houten schuur naast zijn moderne glazen façade. De eigenaars bouwden het opvallend moderne complex om van hun adembenemende omgeving te kunnen genieten. De haast volledig ‘open’ woning kijkt namelijk uit op zowel de prairie als de bergen.

7. België, Brecht: Boshut met glazen annex

Dit huis ligt al wat dichter bij de deur. Het bestaat voornamelijk een houten prisma en een glazen kubusvormige annex die dienst doet als het thuiskantoor van de bewoonster. Het A-vormige deel was oorspronkelijk niet bedoeld om permanent te wonen, maar eerder een vakantiehutje. 

Het hutje was in erbarmelijke staat en al jaren onbewoond toen de huidige bewoonster het kocht en besloot om het samen met architectenbureau dmvA om te vormen naar de moderne kleine woning die het nu is. “Er had al jaren niemand in gewoond en het was veel te klein, maar het was goedkoop en ik was verliefd op de locatie.” Het kleine huis ligt dan ook in een mooi bos vlak naast een meer. Ideaal om tot rust te komen dus.

8. VS, Austin: Bunker

Edgeland House werd gebouwd voor auteur en advocaat Chris Brown. Het is gelegen bovenop een klif… en een stukje eronder, het huis loopt namelijk een stukje door ondergronds. De glazen bunker werd afgewerkt met een ‘levend dak’ dat bedekt werd met gras en zo opgaat in de omgeving. 

Verder bestaat het uit staal, glas en beton en werd het huis in twee delen opgedeeld: een privaat deel en een publiek deel. Tussen de twee delen loopt een smal ‘hazenpad’ dat uitkomt aan het zwembad.

9. VS, San Francisco: Lamellen

Wie in San Francisco woont betaalt daar veel voor, dus kun je er maar beter zo veel mogelijk van zien, dacht dit koppel. Het huis met de glazen geven en de houten afwerking heeft een uitzicht over het bekende Mission District en heeft het geluk in een groene omgeving te liggen. 

Rekening houdend met het mooie weer en de al even mooie omgeving, kozen ze dus voor opvallend grote, maar getinte ramen. Jaloezieën langs de binnenkant zorgen ervoor dat ze privacy kunnen creëren, de zon desgewenst kunnen buitenhouden en hun zicht op de stad kunnen kadreren.

10. Duitsland, Walddorfhaslach: Modernistisch

Deze opvallende constructie is het huis van architect Reinhold Andris en gaat al mee sinds 1998. Hij koos hier bewust voor een erg open bouwstijl die voornamelijk bestaat uit een stalen frame met grote glaspartijen en een minimale houten afwerking.

Allemaal prachtige voorbeelden van mensen die graag en vaak veel investeerden om volop te kunnen genieten van hun omgeving.

(sdc) - Bron: Dwell.com

Label: Afwerking

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok