Checklist: Maak je tuin winterklaar
tuin-herfst.jpg

Om je tuin op tijd winterklaar te krijgen, begin je best al in de herfst met een aantal belangrijke voorbereidingen. Zo moet er worden opgeruimd, planten worden beschermd en nieuwe plantjes in de grond worden gezet om in de lente te bloeien. Met deze checklist ben je vast en zeker goed voorbereid.

Tijdens de winter is het werk in de tuin eerder beperkt, zeker wanneer je op tijd alles mooi voorbereidt voor de koude maanden. Bovendien pluk je hiervan ook de vruchten in de lente wanneer alles weer groen wordt en de bloemetjes opnieuw in bloei staan. Aan de slag!

1. Ruim alles op

Wil je in de lente met een propere lei kunnen beginnen, dan moet je nu al aan het opruimen gaan. Ruim de gevallen bladeren tijdens de herfst regelmatig op. Ook de tuinslang kun je nu beter binnen bewaren (laat ze wel eerst volledig leeglopen) zodat ze tijdens de wintermaanden niet bevriest. Als je tuinmeubelen nog buiten staan, kan je deze ook best binnen een plekje geven. Ten slotte, zet je de lege bloempotten best binnen omdat ze anders door het vriesweer kunnen worden beschadigd.

2. Ga aan het snoeien

De herfst is de perfecte periode om een aantal planten een goede snoeibeurt te geven. Zo moeten hagen als buxus en klimop aan het begin van de herfst worden gesnoeid. Maar ook de fruitbomen kunnen, nadat je de vruchten hebt geplukt, worden bijgewerkt. Door je planten in de herfst te snoeien, vermijd je teveel wildgroei in de volgende lente. Tip! Je snoeiafval kun je erna trouwens ook perfect gebruiken om planten te beschermen tegen nachtvorst.

3. Bescherm planten tegen wintervorst

Planten en struiken kunnen in de winter schade oplopen door de lage temperaturen, daarom moet je ze hiertegen beschermen. Kleinere planten zet je beter binnen zodat ze geen vriesschade oplopen: denk aan olijfboompjes, palmboompjes en andere tropische planten die niet tegen vrieskoude kunnen. Grotere planten kun je beschermen door er een plastic zak over te trekken of speciale vriesdoeken op te leggen: deze vind je in de meeste tuincentra.

4. Bescherm ook je vijver tegen vorst

Naast de verschillende planten heeft ook je vijver bescherming nodig tegen vorst. Laat bijvoorbeeld geen bladeren in de vijver liggen gedurende al die wintermaanden. Om ervoor te zorgen dat er zuurstof in het water blijft, kun je een bos met riet of baboe in je vijver plaatsen zodat het hele wateroppervlak niet kan bevriezen.

5. Maai het gras

Goed nieuws voor de mannen, want tijdens de wintermaanden stopt het gras met groeien wanneer het kouder is dan 8 graden. Dit wil zeggen dat je in de herfst je gras dus voor de laatste keer moet maaien en dit best tot ongeveer drie centimeter.

6. Plant bloembollen

Na de voorbereiding, kan het leukere werk beginnen. Plant voor de vriestemperaturen je bloembollen, zodat je in de lente kunt genieten van de eerste mooie en kleurrijke bloemetjes in de tuin.

7. Maak een voederplek voor de vogels

Zitten er veel vogels in je tuin, dan is het een goed idee om een vogelhuisje te maken voor deze tuinvrienden. In de winter is het voor vogels niet gemakkelijk om aan voldoende voedsel te raken en kunnen ze best wat hulp gebruiken. Zet een voederplankje in de buurt van je raam en je hebt ook nog eens elke dag zicht op de leukste bewoners van je tuin!

(kc)

Label: Tuin

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok