Bouwen we binnenkort huizen met zwammen?
zwamsteen.jpg

Goed nieuws voor wie regelmatig kampt met zwammen in of rondom de woning want binnenkort bouwen we er misschien zelfs huizen mee! Er werd namelijk een manier ontdekt om alle negatieve aspecten te onttrekken en enkel de positieve over te houden. Wij geven een woordje uitleg.

Organische grondstof

Zwammen worden meestal gerelateerd aan herfst, champignonnen, vocht, vochtproblemen en zelfs schimmels. Maar dat zwammen ook als organische grondstof voor bouwmaterialen kunnen dienen, dat wisten de meesten onder ons niet.

Zwammen zijn samengesteld uit schimmeldraden. Deze schimmeldraden zitten vast in de grond en zorgen ervoor dat de zwam een goede fundering in de aarde heeft. Wanneer je de schimmeldraden opgraaft en vervolgens droogt, worden ze water-, brand- en zelfs schimmelbestendig. Bovendien zijn deze draden ook elastisch, bestand tegen hoge temperaturen én kunnen ze gemakkelijk worden geschilderd. 

Tegenwoordig worden zwammen in speciale mallen gekweekt om er vervolgens composteerbare bouwstenen voor woningen mee te creëren.

Alle zwammen?

En de voordelen blijven maar komen, want het duurt slechts 20 tot 30 dagen om bouwstenen op basis van zwammen de maken. Vooral elfenbanken en oesterzwammen zijn uitermate geschikt, omdat ze de meeste schimmeldraden produceren. In de natuur bestaan er netwerken van schimmeldraden die kilometers lang zijn, maar als ze kunstmatig gekweekt worden, is de dichtheid vooral van belang.

Bekende gebouwen

Er zijn al enkele gebouwen die vervaardigd zijn uit “paddenstoelenbakstenen”. Het bekendste gebouw is de Hy-Fi Tower in het Moma-museum in New York. Hier werden maar liefst 10.000 composteerbare bakstenen voor gebruikt.

(kc)

Bekijk hieronder meer voorbeelden van "zwamconstructies" …

Label: Bouwmethodes

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok