Alle isolatiewaarden en hun premies op een rij
isolatiewaarden.jpg

Je woning goed isoleren, is een must als je je energiefactuur wilt verlagen. Helemaal interessant wordt het al je een isolatiepremie kunt aanvragen wanneer je gaat renoveren of bouwen. Deze hangt af van bepaalde isolatiewaarden. We geven je graag wat meer uitleg over de verschillende soorten isolatiewaarden.

De soorten isolatiewaarden zijn ...

R-isolatiewaarde

Ga je je dak, muur, spouwmuur, vloer of kelderplafond isoleren. Let dan vooral op de R-isolatiewaarde. De R-waarde is een veelgebruikte maatstaf voor het krijgen van premies, subsidies en certificaten. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het isolatiemateriaal en dus de bescherming.

We geven een voorbeeldje:

Welke premies kun je aanvragen voor dakisolatie?

1. Zelf plaatsen

Wanneer je zelf je dak of zoldervloer isoleert, gelden in 2016 onderstaande premies. (Weet dat je als doe-het-zelver wel 21% BTW moet betalen en dat je dus geen belastingvoordeel krijgt.)

  • 3 euro/m² (Rd-waarde minstens 3,5 m²K/W).
  • 3,5 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,0 m²K/W).
  • 4 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,5 m²K/W).

2. Plaatsing door een aannemer

Laat je de dakisolatie plaatsen, dan geniet je van een hogere premie en een verlaagd btw-tarief.

  • 6 euro/m² (Rd-waarde minstens 3,5 m²K/W).
  • 7 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,0 m²K/W).
  • 8 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,5 m²K/W).

Isolatiepremie voor vloerisolatie of kelderisolatie?

Je vloer of het plafond van de kelder isoleren, levert je een premie op van 6 euro per vierkante meter. De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 1,2 m²K/W zijn. Vanaf 2017 wordt deze minimale Rd-waarde verhoogd naar 2 m²K/W.

Wil je meer weten over deze premies? Kijk even op de website van vlaanderen.be.

U-isolatiewaarde

Wanneer we over de isolatiewaarde van bijvoorbeeld raambeglazing (enkel of dubbel glas) praten, hebben we het over de U-isolatiewaarde. De U-waarde wordt bepaald door de dikte van het isolatiemateriaal. Deze waarde wordt gebruikt voor het vaststellen van het aantal vierkante meter warmte dat ontsnapt per seconde. Hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde.

De premie voor hoogrendementsglas bedraagt 12 euro/m² bij de vervanging van enkel glas. De U-waarde van het hoogrendementsglas mag hierbij maximaal 1,1 W/m²K bedragen. De premie kan 15 euro per vierkante meter worden als je enkele of dubbele beglazing vervangt door hoogrendementsglas met een maximale U-waarde van 0,8 W/m²K.

Vanaf 2017 bedraagt de premie voor het vervangen van de beglazing door nieuw hoogrendementsglas nog 10 euro per m². De U-waarde mag dan maximaal 1,1 W/m²K bedragen.

Wens je meer informatie over de aanvraagprocedure? Deze vind je op isolatie-info.be.

L-isolatiewaarde

Tot slot: de L-waarde staat voor de warmtegeleiding van bouwmaterialen. Zo kun je de overige isolatiewaarden berekenen. Materialen met een lage L-waarde zorgen voor een betere isolatie, er gaat namelijk minder warmte verloren. Dit wil ook zeggen dat je energiefactuur daalt.

(kc)

Label: Premies

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok