6 tips om de beste leningsvoorwaarden te krijgen
lening-herzien.jpg

Een hypothecaire lening is wellicht de grootste lening die je zal afsluiten in je leven. Daarom is het van belang om goed te onderhandelen.

Banken zijn commerciële instellingen. Winst maken is dus één van de hoofddoelstellingen. Onthoud dat in de onderhandelingen naar een gunstige lening, de bank het meeste ervaring heeft.

Banken onderhandelen dagelijks en weten zeer goed welke technieken ze kunnen toepassen. Maar als potentiële klant heb je uiteraard ook wat onderhandelingsmacht. We geven je verschillende tips om de beste voorwaarden te bekomen.

1. Staar je niet blind op lage rentevoeten

Er wordt vaak te veel nadruk gelegd op de rentevoeten, terwijl heel wat andere factoren een invloed hebben op je maandelijkse schuldenlast, zoals de looptijd en de variabiliteit van de rentevoet.

2. Kies voor een vaste kapitaalaflossing of vaste maandelijkse afbetalingen

Maak, voor je gaat onderhandelen met de banken, de keuze tussen een vaste kapitaalaflossing of vaste maandelijkse afbetalingen. Bij een vaste kapitaalaflossing betaal je minder interesten. Daartegenover staat wel dat je in het begin meer betaalt. Dat bedrag daalt naargelang je langer afbetaalt.

Kan je deze financieel zwaardere last – in het begin dan toch – dragen? Twijfel dan niet. Op het einde van de rit moet je minder betalen voor je krediet en je kan nu van meer fiscale voordelen genieten.

3. Opgelet: koppelverkoop

Banken zijn gespecialiseerd om je extra dingen aan te smeren. Veel banken ‘verplichten’ je bijvoorbeeld om een – veel te dure – schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de hypothecaire lening. Ze maken ook van de gelegenheid gebruik om een brand- of woonverzekering, een zichtrekening en een spaarrekening te verkopen. Laat je dus niet vangen aan koppelverkoop.

4. Ga bij verschillende banken

De romeinen wisten het al: op één paard wedden is niet zo slim. Ga dus bij verschillende banken langs en geef hen info over het te lenen bedrag en je financiële situatie. De banken zullen je voorstellen doen, en zo kan je kijken welke voorstellen interessanter zijn dan andere.

Maar daar mag het verhaal niet stoppen. Ga met het beste voorstel naar je eigen bank en vraag hen om een beter voorstel te formuleren. Krijg je een beter voorstel? Ga dan terug naar de bank die eerst het beste voorstel had om ook daar terug te onderhandelen. Speel dit verder uit tot je denkt dat je de benedengrens hebt bereikt.

5. Bouw zekerheden in

Sluit je een lening met variabele rentevoet af? Dan kan je de variabiliteit wel limiteren, bijvoorbeeld door een plafond in te stellen waardoor de rentevoet maar in beperkte mate kan stijgen. Er bestaat bijvoorbeeld een +2/-2 lening, die maximaal 2% stijgt of daalt.

Daarnaast kan je in het geval van een renteverhoging de termijn laten aanpassen in plaats van het af te lossen bedrag. Dit heet een accordeonlening. Enige risico: je betaalt misschien langer dan je aanvankelijk dacht.

6. Bescherm jezelf

Een lening is een zware financiële last. Wanneer je onvrijwillig je job verliest, loop je het risico om je lening niet meer te kunnen afbetalen. Gelukkig bestaat er zoiets als de Verzekering Gewaarborgd Wonen, een initiatief van de Vlaamse regering. Dit is een gratis verzekering die een tegemoetkoming biedt van maximaal 500 euro per maand.

Hier zijn wel een aantal voorwaarden op vlak van inkomen en geleend bedrag aan verbonden. Meer informatie vind je via Vlaanderen.be.

(sdc)

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok