5 verborgen kosten die de notaris je toch aanrekent
notaris.jpg

Als jij je huis verkoopt, dan betaalt je koper de notariskosten en de registratiebelasting. Als verkoper ga je er dus van uit dat je de verkoopprijs volledig incasseert. Dat blijkt niet altijd het geval te zijn. Welke kosten rekent de notaris je aan als je verkoopt?

1. Administratieve documenten

Om geldig te kunnen verkopen heb je een aantal attesten nodig: kadastrale info, een bodemattest en een ‘stedenbouwkundig uittreksel’. Dat laatste document bevat alle gegevens die de gemeente heeft over je huis. De notaris vraagt die documenten aan en rekent de kostprijs aan jou door. Plus btw en werkuren.

Kostprijs: 220 tot 400 euro plus btw.

2. Schrapping van je oude hypotheek

De lening die je twintig jaar geleden aanging, is intussen afgesloten. Toch zorgt die nu voor extra kosten bij je verkoop. De hypotheek is de waarborg van de bank en die blijft dertig jaar op een huis staan. Óók als je lening al lang is terugbetaald. Een schrapping of ‘handlichting’ van die hypothecaire inschrijving kan alleen via de notaris.

Kostprijs: 600 tot 900 euro plus btw.

3. Achterstallige belastingen

Je autobelasting verplicht betalen als je je huis verkoopt? Dat kan. De notaris doet bij elke verkoop een fiscaal onderzoek naar de verkopers. Onroerende voorheffing, btw, autobelasting, personenbelasting en zelfs achterstallige huisvuilbelasting kunnen dan opduiken. De notaris vraagt jou die belastingen bij de akte te betalen, anders komt de Fiscus ze zelf innen.

Kostprijs: hangt van jouw schulden af.

4. Bijdragen aan de syndicus

De notaris vraagt informatie aan de syndicus als je je appartement verkoopt. Zo krijgt de koper een duidelijk beeld van alle kosten, beslissingen en spaargelden in het gebouw. Want de kosten voor liftrenovatie, dakherstellingen en de mazouttank lopen soms hoog op. De syndicus laat ook weten of jij nog achterstallige bijdragen hebt aan de vereniging van mede-eigenaars (vme). Als dat zo is, betaal je ze bij de akte.

Kostprijs: hangt van jouw schulden af.

5. Schattingskosten

Geen idee hoeveel je huis waard is? De notaris komt ter plaatse om je woning te schatten. Heel wat notarissen plaatsen je zoekertje ook online en kennen wel iemand die bezichtigingen wilt doen. Als je die notaris ook aanstelt voor de verkoopakte, laat hij de schattings- en publicatiekosten meestal vallen. Bezichtigingen betaal je wel.

Kostprijs: te onderhandelen!

(sdc) - Bron: www.notaris.be

Label: Notaris

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok