5 tips om het beste openingsbod voor je droomwoning te maken
6c.jpg

Een woning is de belangrijkste aankoop. Op school leerde je echter niet hoe je deze aankoop moet aanpakken. Gelukkig maken we je hier wegwijs in één van de cruciaalste stappen van het aankoopproces: het openingsbod.

Heb je je zinnen gezet op een woning, en wil je een bod uitbrengen? Dan hou je best rekening met volgende aspecten.

1. Analyseer de situatie – en de concurrentie

Is de woning goed onderhouden? Mooi en praktisch gelegen? En is de vraagprijs niet overdreven hoog? Dan zal je wellicht te kampen hebben met heel wat concurrentie. En zoals de economische wet van vraag en aanbod voorschrijft, zorgt dit ervoor dat je hoger zal moeten bieden om de woning te pakken te krijgen.

Stel jezelf ook volgende vragen om de situatie het best te analyseren:

  • Waarom wil de verkoper het huis verkopen?
  • Hoe snel wil de verkoper verkopen?
  • Hoe lang staat de woning op de markt?
  • Is de vraagprijs intussen naar beneden bijgesteld?

2. Blijf realistisch

Veel concurrentie verhoogt de objectieve waarde van een woning niet. Een extreem hoog bod doen is dus een slecht idee. De andere bieders gaan meestal ook vrij realistisch blijven in hun openingsbod.

3. Bied lager dan de vraagprijs – maar niet te laag

Je openingsbod is liefst zo laag mogelijk, maar wel realistisch. Een te laag openingsbod is een no go. Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet onmiddellijk beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.

4. Onderhandelen

Eens je openingsbod is aanvaard, begint het spel van geven en nemen, om uiteindelijk tot een compromis te komen. Onderhandelen is een vaardigheid die je onder de knie moet hebben: respect voor de tegenpartij, het streven naar een win-win en… het positief houden.

5. Zelf of via makelaar?

Je kan de touwtjes zelf in handen nemen, maar is dat wel een goed idee? Vaak is het beter om iemand aan je zijde te hebben die ervaring heeft met zulke zaken, iemand die een situatie perfect kan beoordelen en het ideale openingsbod kan bepalen. Met een makelaar is de kans quasi onbestaande dat je veel te veel voor je woning betaalt.

Besluit

Een openingsbod blijft moeilijk. Het vraag heel wat van je: analytische bedrevenheid, geduld, stressbestendigheid en onderhandelingsvaardigheid. Een makelaar kan hierin dus een ideale aanvulling zijn.

(sdc)

Label: Contract

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok