4 redenen waarom vooral projectontwikkelaars bouwaanvragen doen
tom-van-becelaere.jpg

Huurappartementen voor alleenstaanden, dat is waar investeerders naar op zoek zijn. De trend naar kleinere woningen op goed bereikbare locaties is volgens Tom Van Becelaere van Matexi nog maar in een beginfase. “Zolang de vergrijzing en gezinsverdunning toeneemt en de rente laag blijft, zie ik niet direct veel verandering komen in de toenemende vraag naar kleinschalig investeringsvastgoed”, zegt hij.

“Een eerste vaststelling is dat mensen veel meer dan vroeger een totaalpakket kopen van een bouwgrond met een woning die kant-en-klaar en aan een vooraf afgesproken prijs voor hun wordt opleverd”, zegt Tom Van Becelaere, coördinator bij Matexi in Limburg.

1. Regelgeving

“Meer dan de helft van alle bouwaanvragen komen tegenwoordig van projectontwikkelaars, aannemers, enzovoort. Daar zijn een aantal goede redenen voor. Ten eerste is er de regelgeving rond alles wat met duurzaamheid te maken heeft. EPB-attesten, veiligheidscoördinatie, ventilatievoorschriften,… De normen voor nieuwbouw worden steeds strenger en de bouwheer beschouwt het als rompslomp om zelf het hele ‘paspoort’ van zo’n woning in orde te brengen volgens de wettelijke vereisten.”

2. Stadsontwikkeling

“Ten tweede is er nu al een verdichting merkbaar van woongebieden in en aan de rand van stadskernen. Mensen gaan kleiner wonen, niet zelden in appartementen. Dat zijn types van woningen die meer geschikt zijn voor projectbouw en waar een individuele bouwheer niet snel aan begint. Binnenstedelijke projecten zijn ook veel complexer. Enkel professionele ontwikkelaars hebben de fondsen, de expertise en de capaciteit om dergelijke grotere stadsontwikkelingen te realiseren.”

3. Keuzestress

“Ten derde is er de keuzestress. Wie alles zelf wil doen, moet eindeloos toonzalen en beurzen bezoeken, offertes opvragen, prijzen vergelijken, beslissen over technische details, enzovoort. Mensen hebben een andere idee om hun vrije tijd kwalitatief in te vullen. Er zijn zelfs koppels die bewust met een projectontwikkelaar in zee gaan omdat ze bang zijn dat de keuzestress op hun relatie zal wegen…”

4. Tijdsgebrek

“Tot slot is de toename van de projectontwikkeling te verklaren door een gebrek aan tijd bij de bouwheer. Ze hebben geen zin om in weekends en na de werkuren zelf in hun nieuwbouw te klussen of familie en vrienden in te schakelen om hun budget fors te drukken. De ouders en nonkels hebben tegenwoordig trouwens zelf wel wat anders te doen dan in het weekend voor aannemer te spelen.”

Laat het gras maar groeien...

Tom Van Becelaere zoomt in op enkele trends. “Onder meer door vergrijzingen en echtscheidingen treedt er gezinsverdunning op en gaan mensen kleiner wonen”, zegt hij. “De vraag naar appartementen neemt daardoor toe. Het gebeurt zelfs dat gescheiden ouders elk een eigen woning hebben en om de week intrekken in een derde woning waar de kinderen permanent verblijven. Maar ook voor andere kopers mag hun woning best wat kleiner zijn. Het moet knus, gezellig en betaalbaar zijn, en gezinnen met kinderen kiezen meestal nog steeds voor een eigen tuin, maar niet meer op oppervlaktes van 10 of 15are. Het gras afrijden en ander onderhoud is er vaak teveel aan.”

Daar spelen ontwikkelaars uiteraard op in door deze kleinere types van woningen aan te bieden op strategische locaties. Want ook dat blijft uiterst belangrijk: de nabijheid van scholen, openbaar vervoer, winkels en andere voorzieningen is cruciaal voor het succes van een woonproject. “Goed gelegen één- en kleine tweeslaapkamerappartementen zijn hét investeringsproduct bij uitstek” aldus Tom Van Becelaere. “Zeker nu de rente laag blijft en er veel kan geleend worden, stijgt ook in de middenklasse de vraag naar dergelijke opportuniteiten.”

(km/br/bv) - Dossier Investeren in Vastgoed 2017

Label: Vergunningen

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok