11 dingen die je bij een renovatie kan verwachten
renovatie.jpg

Bij elke renovatie of groot project ben je nerveus. En dat is normaal. Hoeveel zal het kosten? Hoelang zal het duren? En komen er nog lijken uit de kast? Tussen de grote kost en de euforie van het afgewerkt product zit heel wat angst. Weten wat je kan verwachten helpt alleszins om je mentaal voor te bereiden.

1. Stof

Je zal je verbazen hoeveel stof een verbouwing met zich meebrengt. Om de stofzuiger niet te vaak te moeten bovenhalen, bescherm je best je ruimtes. Maak de kamer waarin je werkt volledig leeg: meubels, tapijten, gordijnen en schilderijen verhuis je best naar een andere plek in je woning. Plak je ruimte goed af en gebruik plasticfolie om het stof zo goed mogelijk tegen te houden.

Extra tip: plak ook de sleutelgaten van je deuren af, want zelfs hierdoor vindt het stof zijn weg.

2. Lawaai

Kloppen, boren, zagen. Het maakt allemaal lawaai. Je buren verwittigen is de eerste stap. Je wil geen burenruzie ontketenen tijdens een periode die al stresserend genoeg is. Gebruik ook de nodige gehoorbescherming wanneer je veel lawaai maakt. Zo blijven je oren onbeschadigd.

3. Triomfantelijke hoogtepunten

Wanneer alles op zijn plaats lijkt te vallen, wanneer je eindelijk dat lelijke behangpapier hebt verwijderd of wanneer je die mooie parketvloer hebt gelegd. Je krijgt hier een onwaarschijnlijk gevoel van. Koester die momenten, want een verbouwing neemt veel stress met zich mee, en zulke lichtpunten zijn belangrijk om te blijven doorzetten.

4. Herhaaldelijk zuchten

Zeker bij lange renovaties komen er momenten waarop je het niet meer ziet zitten. Soms wil je gewoon in je afgewerkte woning in de zetel crashen met een zak chips en een glas cola.

Renovaties duren altijd langer dan je wenst. Ook de kosten die je maakt, kunnen tot herhaaldelijk zuchten leiden.

5. Het onverwachte

Stel, je kapt de bezetting van een muur uit met een sloophamer. Je raakt een elektriciteitsleiding, waardoor je plots met heel wat extra werk zit. Of stel dat je plots asbest tegenkomt wanneer je aan je dak werkt. Dit zijn zaken die je niet verwacht en je planning en budget beïnvloeden. 

Bereid je geest voor op onverwachte dingen, want je komt er altijd mee in aanraking bij renovaties. Is je geest voorbereid? Dan zal je alleszins een pak minder zuchten. (Zie hierboven.)

6. Herzieningen van meningen

Niets is wat het lijkt. Aan de start van een renovatie kun je een duidelijk beeld hebben van het eindresultaat, maar dat beeld verandert zonder twijfel tijdens de werken. Je komt op nieuwe ideeën, je budget wordt uitgeput of je aannemer stelt een nieuwe manier van werken voor. Dit is absoluut normaal bij renovaties.

7. Geldzorgen

Het is verbazingwekkend hoeveel een renovatie kost. Loodgieters, elektriciens en bouwvakkers moeten correct betaald worden. En wanneer er veel werk is, kan je weleens rekeningen met vier cijfers voor de komma tegenkomen. 

Voorkom geldzorgen en maak voor de start van de renovatie een duidelijk budget waarin alle elementen zijn opgenomen. Hou daarnaast nog rekening met een marge van 10 à 15% voor onverwachte kosten.

8. Vertragingen

Heel wat factoren kunnen de timing van je project negatief beïnvloeden. Het weer kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien. Een slechte planning van je vakman, tegels die te laat geleverd worden of een voorschotfactuur die je pas op het einde van de maand kunt betalen zijn ook dingen die je planning helemaal in de war brengen. 

Probeer zoveel mogelijk afspraken te maken en duidelijk te communiceren met je vakmannen en leveranciers om ervoor te zorgen dat je niet te veel vertragingen oploopt.

9. Beslissingen

Welke kleur van kasten je in je keuken wilt. Hoe groot de tegels moeten zijn. Of je een gewone of een combi-oven wilt. En waar de koelkast moet staan. Vooral in het begin van je project, maar ook gaandeweg, moet je veel beslissingen nemen. Goed weten wat je wilt, is dus noodzakelijk.

10. Uitschieters

Stel, je bestelt een nieuwe voordeur. Wanneer het voorschot is betaald, gaat het in productie. Enkele weken later belt je leverancier dat de kleur die je koos, niet meer voorradig is. Omdat je die kleur echt wilt, zal je twee maanden extra moeten wachten. Balen!

Sommige elementen van je renovatieproject lijken klein, maar worden groot door vertragingen, extra kosten of meningsveranderingen. Wees daar mentaal op voorbereid.

11. Een feestje

Op het einde van de lange renovatierit is een feest de ideale afsluiter. Ook al zijn al je spaarcenten als sneeuw voor de zon verdwenen, het eindresultaat moet gevierd worden. Nodig al je vrienden uit en maak er een legendarische inhuldiging van!

(sdc) - Bron: houzz.com / habitos.be

Label: Planner

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok