10 bijzondere gevels op een rij
gevel_01.jpg

Net zoals een persoon, mag je een huis niet beoordelen aan de hand van de buitenkant… maar soms doen architecten het er gewoon voor. Want die eerste indruk, die blijft bij. Dat bewijzen deze unieke gevels.

1. Doosvormig, zwarte metalen gevel

Geometrisch gezien is dit huis al een apart geval. (Zie de foto hierboven.) Doe daar nog eens de opvallende zwarte metalen gevel bij en je krijgt een uniek, futuristisch concept dat niet zou misstaan als geheime bunker van een slechterik in een Marvel-film. Alleen valt het daar misschien wat klein voor uit en is de buurt wat overbevolkt om niet op te vallen. 

Toch is het een opvallende aanpak en is het eigenlijk geen gewone gevel, maar een metalen tussenscherm dat als privacygordijn dient, waardoor het kleine huis toch nog open ruimte kan hebben, zonder dat de buren binnenkijken. Wie vreest dat de zwarte buitenkant de binnenkant ook tot een zwart hol transformeert, zal aangenaam verrast zijn door het lichtspel dat zich binnen afspeelt.

2. Driehoeken op driehoeken op driehoeken

Dit modulaire huis houdt van hoeken. (Zie de foto hieronder, links.) Het huis heeft dan ook wat weg van op elkaar gestapelde taartpunten. De driehoeken vind je terug in de overhangende verdiepingen en de trappen die naar het experimentele huis leiden, maar ook in de uitstekende ramen en het plafond.

3. Houtsoorten

Van ver is deze gevel gewoon een typische A-vorm, maar van dichtbij zie je dat er verschillende houtsoorten en structuren in de gevel verwerkt zijn. (Zie de foto hierboven, rechts.) Ook binnenin worden er verschillende houtsoorten gebruikt in lattenvorm of in panelen. De eigenares koos bewust voor hout omdat het voor haar een puur en poëtisch effect uitdraagt. Maar kijk vooral zelf. Hou jij van zoveel hout?

4. Golfplaten bovenverdieping

Golfplaten doen je in de eerste plaats misschien denken aan goedkope barakken, maar dit huis komt ermee weg. Het zijn dan ook niet zomaar golfplaten, maar eigenlijk zwart gegolfd staal. De bovenverdieping van dit huis lijkt wel gewikkeld in het zwarte golvende materiaal, terwijl de benedenverdieping open en licht is. (Zie de foto hieronder.) Een opvallend robuust en toch elegant architecturaal experiment. 

Het mooie eraan is dat de materialen heel simpel en niet duur zijn en toch een fraai industrieel design opleveren. Ook aan de binnenkant werd er gekozen voor simpele materialen en veel licht, waardoor het een budgettair vriendelijk hoogstandje is geworden.

5. Staal en cipres

De combinatie van natuurlijk hout en moderne, hardere materialen zoals staal of cement is altijd een gewaagde zet en zorgt steeds voor een speciaal effect. De hele structuur van dit huis is opgebouwd uit beton en staal, maar wordt mooi aangevuld met ruw, maar elegant cipreshout en een strakke en lichte gevel van glas en staal(Zie de foto hieronder, links.)  Langs de binnenkant wordt er ook gul gebruik gemaakt van hout in combinatie met modernere materialen en speelse meubels en opvallende kleuraccenten.

6. Zesendertig scheepscontainers

Bakstenen beu? Deze architect had unieker materiaal voor handen en stapelde maar liefst 36 zeecontainers op elkaar(Zie de foto hierboven, rechts.) Het gebouw doet dan ook niet dienst als een gewoon huis, maar als appartementsgebouw. Elke container is een woonunit en ze worden verbonden met een fraaie houten buitentrap die al een kunstwerk is op zich. Het hout vormt daarbij nog eens een mooi contrast met de industriële look van de containers en het metaal dat wordt gebruikt om het geheel vorm te geven.

7. Het ‘Hallo’ huis

Opvallender kan bijna niet. Deze gevel verwelkomt niet alleen de bewoner, maar ineens de hele buurt. (Zie de foto hieronder.) Oorspronkelijk was het een klassiek Victoriaans huis, maar de architecten van OOF! Architecture hadden enkele opvallende aanpassingen in gedachten bij hun renovatie. De opvallendste is zonder twijfel de witte bakstenen gevel die het woord “HELLO” spelt. Het resultaat van een samenwerking met lokale artieste Rose Nolan.

8. Gehaakte gevel

Deze unieke gevel kan je terugvinden in België. (Zie de foto hieronder.) In Mechelen om precies te zijn en is het resultaat van DMVA Architects, die niet vies zijn van een experiment. Deze bakstenen gevel lijkt wel gebreid of gehaakt met een uniek stapelpatroon en rijtjes gaten op strategische plaatsen

Het idee achter de vreemde gevel: maximum privacy en maximum lichtinval. Achter de ‘gaten’ zitten namelijk 7 grote ramen verstopt, terwijl de enige echte opening in de bakstenen gevel de – ook wel opvallende – deur lijkt te zijn. Het gesloten effect wordt nog eens versterkt doordat de bakstenen van de muur dezelfde kleur hebben als de dakpannen, zodat het dak een verlengde van de gevel lijkt te zijn.

9. Autorood stalen frame

Dit ‘dakappartement’ werd gebouwd boven een huis uit de jaren ’60. (Zie de foto hieronder.) Het werd eigenlijk gebouwd voor een jonge ballerina die boven haar vader (de eigenaar van het jaren ’60 huis) wou gaan wonen. Het appartement bestaat uit stalen ruimtes die op afgeronde rechthoekige glazen dozen lijken en is een design van de experimentele architect Rojkind. 

Oorspronkelijk was het gewoon een stalen frame, maar dat was niet naar de smaak van de vrouw in kwestie, dus zij liet er een coating overschilderen met rode autolak. Moest het moderne design er al niet uitgesprongen hebben dan doet het dat nu zeker wel.

10. Villa Criss-Cross

De naam zegt het zelf: Villa Criss-Cross. (Zie de foto hieronder.) Van op een afstand lijkt het huis omhuld met gesloten stalen panelen, maar wie dichterbij komt, ziet dat deze geperforeerd zijn, zodat ze het licht alsnog binnenlaten, waardoor het gebouw in feite lichter is dan op het eerste zicht lijkt. 

Zeker als je weet dat het gebouw vooral bestaat uit naakt beton, hout en staal, zou je een donkere en zware indruk kunnen krijgen, maar eigenlijk is het design licht en speels. In de geperforeerde panelen werd daarom ook nog eens een kruisvorm verwerkt om het geheel een speels effect te geven en de bijnaam: Villa Criss-Cross.

(sjv) - Bron: Dwell.com

Label: Afwerking

Vind meteen het pand van je dromen

Geen locatie gevonden!
searchZoeken

Meer dan 60.000 panden op Hebbes!

Dit interesseert u misschien ook:
Geef je browser toestemming om je huidige locatie te gebruiken.
Ok
Type pand
Ok
Opties
Ok